Skip to content

NPF Utredning Privat

En npf utredning privat (neuropsykiatrisk utredning) dig svar på om du har ADHD/ADD autism, intellektuella begränsningar eller om det finns någon annan förklaring till de svårigheter du upplever i din vardag. Syftet med att genomgå en utredning är att förstå hur du behöver hjälp, stöd och eventuell behandling. Våra specialister välkomnar barn, ungdomar och vuxna. 

Att utredas i privat regi innebär att du inte måste stå i kö för att få hjälp, vi hjälper dig med allt från bedömning till efterföljande insatser. Din utredning anpassas efter dina förutsättningar men följande moment ingår alltid i utredningsprocessen hos oss.

Pris just nu: 31 500 kr

Priset består av två delar: ett bedömningsmöte med psykolog (3 000 kr) samt, om utredning är befogad, bokas du till psykolog och läkare för fortsatt utredning (28 500 kr, året ut).  Utredning som kommer på remiss från Psykiatrin och Habiliteringen under avtal med regionen (i dagsläget inget avtal) är kostnadsfri utöver en administrationsavgift på 150kr per besök hos psykolog och 300kr per besök hos läkare. Denna kostnad kan registreras på ditt högkostnadskort.

Bedömningssamtal

(Kostar 3000kr)

Innan utredningen kan påbörjas görs en första bedömning där ni träffar en psykolog, antingen via videosamtal eller på plats på mottagningen. Under samtalet får ni berätta om de upplevda svårigheterna och er aktuella situation.  

 Om psykologen bedömer att det finns belägg för att gå vidare med utredning får ni information om hur utredningsprocessen ska fortgå och gör upp en plan tillsammans. Om psykologen gör bedömningen att en utredning inte är rätt väg att gå, får ni stöd och rekommendationer för hur ni kan gå vidare. 

Om det redan finns en tydlig frågeställning avseende neuropsykiatrisk problematik kan fördjupad utredning bokas utan förbedömning. Det kan till exempel vara om det finns en bedömning gjord hos Bup/ Vuxenpsykiatrin eller i skola sedan tidigare. Varje bedömning granskas av den ansvariga psykologen som sedan avgör om underlaget är fullgott eller om mer information behövs. Vi behöver således få tillgång till er bedömning innan vi kan ge besked om ni kan bokas in direkt för utredning.

Psykometrisk testning med psykolog

I en neuropsykiatrisk utredning genomförs en rad olika tester, varav ett alltid är ett Wechsler-test (WISC-V, WPPSI-IV eller WAIS-IV), i syfte att bedöma kognitiva förmågor. Andra förekommande tester mäter uppmärksamhet, minne, koncentrationsförmåga och socialt samspel.

Läkarbedömning

Läkarbedömning görs av en legitimerad läkare som har specialistutbildning inom psykiatri. Läkaren och du/ ni går genom fysisk hälsa, om du har en aktuell eller tidigare kontakt med sjukvården eller psykiatrin. Hos läkaren görs en enklare fysisk undersökning, till exempel tas blodtryck, vikt- och längd. Läkaren undersöker även barns motorik och neurologi, bland annat genom att undersöka reflexer och koordinationsförmåga. Besöket sker alltid på plats på mottagningen och tar ca. en timme.  Läkaren kan även samla in information genom frågeformulär som syftar till att kartlägga om problembeskrivningen kan försvåras av annan psykisk ohälsa, psykosociala faktorer eller missbruk. 

Under utredningen kan vi komma att genomföra en drogscreening. Detta är för att vi ska bedöma DIG och inte effekten av någon substans. Om du är påverkad av droger, alkohol eller starka mediciner så kommer vi inte att kunna komma fram till ett tillförlitligt resultat. Drogscreening är inget vi kan tvinga dig till och du måste inte göra det, men vi kan då välja att neka dig utredning.

Anhörigsamtal

Vi genomför en intervju med en anhörig till dig. Vi ser helst att din anhörige är någon som såg dig växa upp, för att få en så tydlig bild som möjligt av ditt fungerande genom hela ditt liv.   Vår rekommendation är att vi får intervjua en förälder eller ett äldre syskon. Det går också bra med ett yngre syskon som var med under din uppväxt. Om inte detta är möjligt går det bra att vi pratar med någon annan familjemedlem, partner eller nära vän. 

Som förälder till ett barn som utreds hos oss kommer du att bli intervjuad utan att barnet är närvarande, antingen på telefon eller fysiskt på mottagningen i anslutning till ett besök hos psykolog eller läkare. Under detta samtal kommer ni att få svara på frågor om barnets tidiga utveckling, tidigare förskole- eller skolsituation samt den aktuella situationen.

Kontakt med skola

I barnutredningar tar vi kontakt med skolan/ förskolan som ert barn går på. Ni föräldrar ger oss kontaktuppgifter till den personal som  känner ert barn väl och vi skickar sedan skattningsformulär eller pratar med personen. I vissa fall kan det även bli aktuellt med en observation på förskolan eller skolan.

Utredningsresultat och återkoppling

När all information är insamlad analyserar teamet, bestående av läkare och psykologer, allting för att avgöra huruvida kriterierna för någon diagnos uppfylls och i så fall vilken eller vilka. Det är viktigt att poängtera att en neuropsykiatrisk utredning inte alltid leder till diagnos. Om så är fallet får ni rekommendationer om hur ni kan gå vidare för att få rätt hjälp och stöd. 

Slutligen får du/ ni vårdnadshavare muntlig återkoppling med psykologen. Där går ni  igenom resultatet från utredningen och teamets rekommendationer utifrån resultatet. Under detta möte får du som vårdnadshavare bestämma om ditt barn ska vara med eller inte. Psykologen kommer att anpassa återkopplingen utifrån om barnet/ungdomen är närvarande. Utredningen dokumenteras även skriftligen i ett neuropsykiatriskt utlåtande som innehåller all information som kommit fram under utredningen och den samlade bedömningen som gjorts av teamet. Utlåtandet kan du använda i kommunikation med till exempel sjukvården.  

Vid önskemål och behov av fortsatt stöd hjälper vi dig att skicka remiss till aktuell instans. MKR PiS erbjuder även behandling i privat regi. Välkommen att läsa mer om vårt behandlingsutbud.

Hur bokar jag en privat NPF utredning?

Att boka in dig hos oss är enkelt. Våra administratörer hjälper och guidar dig med en första kontakt över telefon, mejl eller via kontaktformuläret här på hemsidan. När vi har lite kort bakgrundsinformation om dig så kan du bokas in för ett första möte hos våra specialister.

Hur mycket kostar en privat NPF utredning?

En komplett, neuropsykiatrisk utredning kostar * 28500kr (exklusive bedömningsbesök) Vi samarbetar med Qvickly och erbjuder skräddarsydda betalningslösningar. Du kan betala med swish, kortköp, faktura eller lägga upp en plan för delbetalning, snabbt, smidigt och enkelt.

Behöver jag en remiss för en privat NPF utredning?

Du behöver ingen remiss eller tidigare bedömning för att komma till oss för utredning.

Hur lång tid tar en privat NPF utredning?

Vanligen tar en utredning ca fyra veckor, från ditt första besök till din återkoppling. Vår erfarenhet är att det är fördelaktigt för dig att få tidsutrymme för reflektion och möjlighet till komplettering under din utredning.
Upplägget för just din utredning planeras individuellt, i samråd med dig. Vi möter dina personliga önskemål efter bästa förmåga, vilket ger en flexibilitet om du önskar en snabbare eller mer långsam process.

Är resultaten från en privat NPF utredning pålitliga?

Vi brinner för vårt arbete med neuropsykiatriska svårigheter. Vår personal har specialistkompetens, utbildning i alla relevanta instrument och är med i forskningsprojekt inom området. Du kan vara helt trygg i att en utredning hos oss håller högsta standard, vi använder oss inte av “snabbspår” som blir allt vanligare i den offentliga vården – vi garanterar dig ett gediget underlag för en korrekt bedömning av ditt fungerande.

Vad händer efter en privat NPF utredning?

När alla underlag finns går läkare och psykolog gemensamt igenom din utredning i sin helhet. Underlagen mäts mot kriterierna för neuropsykiatriska diagnoser och diagnos/diagnoser ställs eller utesluts. Du bjuds sedan in till återkoppling, där vi går igenom hela utredningen och resultatet tillsammans med dig. Vid återkopplingen får du information och möjlighet att ställa frågor. Din utredning sammanställs och lämnas också till dig skriftligen, i ett omfattande utredningsutlåtande.
Vi kan erbjuda hjälp och stöd i de svårigheter du har,  oavsett om du blir diagnostiserad eller inte. Psykologisk behandling, föräldrastöd och medicinering är våra mest efterfrågade tjänster efter en utredning. Om du önskar få fortsatt stöd från den offentliga vården, eller om ditt behov ligger utanför vårt område, så hjälper vi dig med remiss till rätt vårdgivare.

Vilka är fördelarna med en privat NPF utredning?

Hos oss behöver du inte vänta på att få hjälp, vi kan ta emot dig snabbt. Vi är en liten mottagning med ett stort hjärta, du är aldrig en i mängden hos oss. Du kommer att prata med och träffa samma personal och i möjligaste mån på tider som är optimala utifrån din situation. Det är så vi önskar att vården ska fungera för alla.

Vad ska jag ta med mig till en privat NPF utredning?

Om du tidigare haft kontakt med vården gällande misstankar om neuropsykiatriska svårigheter, om du fått en bedömning gjord hos psykiatrin eller hos en annan aktör, så har vi stor glädje av att delges dokumentation kring dina besök för att planera dina besök hos oss.

Vad är skillnaden mellan en offentlig och en privat NPF utredning?

Situationen i den regionsfinansierade psykiatrin är ansträngd, väntetiden är lång och prioriteringskravet tufft. Som privat aktör vill vi finnas för alla som upplever svårigheter att få vardagen att fungera. Vi vet att en god tillgänglighet och hjälp i rätt tid kan göra stor skillnad.

HUR GÅR det TILL?

Pris just nu: 31 500 kr

Priset består av två delar: ett bedömningsmöte med psykolog (3 000 kr) samt, om utredning är befogad, bokas du till psykolog och läkare för fortsatt utredning (28 500 kr året ut).  Utredning som kommer på remiss från Psykiatrin och Habiliteringen under avtal med regionen är kostnadsfri utöver en administrationsavgift på 150kr per besök hos psykolog och 300kr per besök hos läkare. Denna kostnad kan registreras på ditt högkostnadskort.