Här kan du läsa mer om Utredning, Behandling och Rådgivning.
Neuropsykiatrisk utredning
Om du vill veta om du har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, såsom ADHD/ADD eller autismspektrumtillstånd, behöver du först gå igenom en utredning. Beroende på vad utredningen visar, kan du få olika slags hjälp och stöd.
För mer information om hur ADHD eller autism kan yttra, vänligen se Frågor och svar.
Det viktigaste att veta inför en utredning
För att vi ska kunna genomföra en utredning måste du vara nykter och du ska inte ha brukat droger under de senaste 6 veckorna. Detta är för att vi ska bedöma DIG och inte effekten av någon substans. Om du är påverkad av droger, alkohol eller starka mediciner så kommer vi inte att kunna komma fram till ett tillförlitligt resultat.
Alla vuxna som genomgår utredning kommer att screenas för droger. Det är inget vi kan tvinga dig till och du måste inte göra drogscreening, men vi kan då välja att neka dig utredning.
Du måste avboka/omboka tider du blivit tilldelad senast 48 timmar före bokad tid. Senare avbokningar än så kräver läkarintyg eller annat intyg av behörig person för att de ska accepteras. Uteblivna besök eller sena avbokningar utan intyg debiteras.
ADHD-utbildning
Kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om ADHD, oavsett om du har en diagnos själv, är anhörig till någon med diagnosen eller enbart vill veta mer om ADHD.
Under utbildningen får du lära dig mer om ADHD och hur man kan hantera de svårigheter som diagnosen kan innebära. Kursen innebär också en möjlighet att få prata med andra med liknande erfarenheter samt ställa frågor till psykologer med erfarenhet av arbete med neuropsykiatriska diagnoser.
Utbildningen hålls eftermiddags- och kvällstid. Kontakta oss för mer information om nästa kursstart. Tillfällena hålls på plats i MKR Psykologtjänst i Skånes lokaler i Lund.
Vill du veta mer om kursen?
Meddela oss via vårt formulär om du är intresserad av att delta. Du kommer sedan kontaktas med mer information om startdatum.
Psykoterapi / Psykologisk behandling
Vi erbjuder såväl kognitiv beteendeterapi (KBT) som psykodynamisk terapi (PDT). Behandlingen riktar sig till dig med t.ex lätt till medelsvår ångest och/eller depression, stress, fobier eller neuropsykiatrisk problematik. Vi kan hjälpa dig med känslohantering, psykoedukation och strategier kopplat till neuropsykiatrisk problematik samt upplevda relationella svårigheter. Psykologisk behandling kan vara ett bra komplement eller alternativ till medicinsk behandling.
Du kan bland annat få hjälp med:
- Praktiska strategier som hjälper dig att bättre hantera dina koncentrationssvårigheter och minska distraktioner
- Känsloreglering och strategier att hantera svåra situationer
- Ökad kunskap om din diagnos och ditt beteendemönster
- Annan lättare psykiatrisk problematik
Läkarbesök
Läkarbesök är för dig som önskar allmän psykiatrisk bedömning med rådgivning och medicinförskrivning vid behov samt receptförnyelse (detta avser enbart patienter som är inskrivna hos oss). Vi erbjuder också utförande av läkarintyg till Transportstyrelsen och läkarutlåtande till körkort.
Prislista
- Medicinrådgivning och inställning av medicin: 2800kr* om din utredning är genomförd på vår mottagning.
- Medicinrådgivning och inställning av medicin: 3200kr* om du är utredd hos en annan aktör. Utredningsutlåtande och journalkopior måste då vara oss tillhanda före din bokning.
*Medicinuppföljning krävs för god och säker vård. Uppföljningen sker via telefon/besök på plats. Pris beror på antal besök som behövs och utformas individuellt under pågående medicinering. - Uppföljning medicinering telefonsamtal: (NYTT PRIS JANUARI 2025, 500 kr) just nu 400 kr
- Uppföljning medicinering besök på plats: (NYTT PRIS JANUARI 2025: 1100 kr) just nu 800 kr
- Uppföljning
- Läkarintyg: SÄNKT PRIS! 2 000 kr
- Intyg till körkort (till Transportstyrelsen): SÄNKT PRIS! 2 250 kr
- Läkarutlåtande för omvårdnadsbidrag SÄNKT PRIS 2 250 kr
Rådgivning via digitalt möte
Rådgivning är för dig som inte är helt säker på vilken hjälp eller vilka insatser du behöver. Här kan du få konsultation av en erfaren behandlare som kan guida dig till rätt vård, insatser eller instanser.
Mötet sker digitalt på telefon- eller videosamtal via Microsoft Teams. Under rådgivningen får du prata med en behandlare som lyssnar på dig och dina behov. Därefter får du rekommendationer på hur du kan gå vidare med behandling, utredning eller något annat.
Även vårdnadshavare kan söka rådgivning för sitt barn.